Gruszki plasterki owoców

Niezależnie od kraju zamieszkania, upodobań kulturowych czy nawyków kulinarnych rodzice chcą dla swoich dzieci jak najlepiej. Gotowi są na mnóstwo wyrzeczeń aby móc cieszyć się uśmiechem na buzi swojego potomka. Jednak w całym tym codziennym zamieszaniu często zapominają o jednym z najważniejszych aspektów w życiu młodego człowieka – zdrowym odżywianiu.

Złe nawyki

Czerwone warzywaZ badania przeprowadzonego przez WHO – European Childhood Obesity Surveillance Initiative ( COSI ), mającego na celu zebranie danych na temat rozpowszechniania się otyłości, aktywności fizycznej i sposobu odżywiania dzieci, wynika, że polskie dzieci od najmłodszych lat nie są uczone zdrowego podejścia do żywienia. Z ostatniej edycji badania ( 2015 – 2017 ) można się dowiedzieć , że tylko 36,6% przedstawicieli najmłodszego pokolenia codziennie spożywa owoce, a 23% – warzywa. Niestety większym zainteresowaniem wśród dzieci cieszą się słodycze – raz w tygodniu lub częściej po słodkie przekąski sięgało 74% młodych polaków a 54,4% z nich piło słodkie napoje.

Zdrowie na talerzu

Mając świadomość jak sposób odżywiania wpływa na dzieci i ile zła może wyrządzić nieprawidłowa dieta, należy od najmłodszych lat propagować zdrowy styl życia. Podstawą jest codzienna aktywność fizyczna oraz wysypianie się ( 9 – 11 godzin ). Pozostałe zasady, które pomogą dzieciom w prawidłowym rozwoju oraz w zachowaniu energii i radości prezentują się następująco:

  • Regularne jedzenie 5 posiłków dziennie. Szczególnie należy pamiętać o spożywaniu dobrze skomponowanego pierwszego śniadania. Pełnoziarniste pieczywo, warzywny dodatek, produkt mleczny z małą ilością cukru i owocowa przekąska pozwolą zacząć dzień z energią i chęcią do działania. Posiłki o stałych porach sprawią, że organizm dziecka nie będzie dopraszał się o dodatkowe porcje niezdrowych przekąsek.
  • Częste picie wody. Jej niedobór prowadzi do odwodnienia, co skutkuje osłabieniem organizmu, spadkiem poziomu koncentracji oraz pogorszeniem samopoczucia. Aby do tego nie dopuścić należy pilnować aby dziecko zamiast niezdrowych napojów miało zawsze pod ręką wodę. Jest to szczególnie ważne podczas zwiększonej aktywności fizycznej oraz przebywania w miejscu o wyższej temperaturze powietrza.Warzywa i owoce lokalne
  • Jedzenie owoców i warzyw – jak najwięcej i jak najczęściej. O tym, że warzywa i owoce to witaminowe skarby nikogo nie trzeba przekonywać. Co za tym idzie, regularne ich spożywanie zmniejsza ryzyko rozwoju wielu chorób i dolegliwości. Najwyższą wartość odżywczą mają te nieprzetworzone, jedzone na surowo. Barwa owoców i warzyw wiąże się z zawartością prozdrowotnych substancji. Żeby więc dostarczyć organizmowi wszystkich potrzebnych składników zalecane jest spożywanie różnobarwnych warzyw i owoców. Soki bez dodatku cukru również mogą być traktowane jako dzienna porcja zdrowia.
  • Spożywanie produktów zbożowych. Razowe pieczywo, grube kasze ( np. gryczana, jęczmienna ), pełnoziarniste makarony czy brązowy ryż są dla dzieci świetnym źródłem energii. Ponadto zawierają wiele witamin i składników odżywczych, które pomagają zachować dobrą odporność, wspierają rozwój fizyczny oraz wspomagają pracę układu pokarmowego.
  • Tłuszcze roślinne zamiast zwierzęcych. Tłuszcze zwierzęce są źródłem nasyconych kwasów tłuszczowych. Ich nadmierne spożycie jest przyczyną wielu poważnych chorób. Z kolei oleje roślinne są świetnym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, które pomagają w zachowaniu dobrej odporności oraz chronią organizm przed chorobami, np. układu sercowo – naczyniowego.
  • Spożywanie pełnowartościowego białka. W okresie wzrostu bardzo ważne jest dostarczenie organizmowi budulca najwyższej jakości. Jego cennym źródłem są np. mięso, ryby i jaja. Należy jednak pamiętać, aby unikać wysoko przetworzonych produktów mięsnych, oraz wybierać chude mięso, które jest też źródłem najlepiej przyswajalnego żelaza.
  • Unikanie nadmiernej ilości soli oraz produktów typu fast food. Nadmierna ilość sodu zawartego w soli może być przyczyną udarów, nadciśnienia a nawet nowotworów. Warto uczyć dziecko już od najmłodszych lat, żeby nie dosalać potraw oraz unikać słonych przekąsek. Równie niebezpieczne dla zdrowia są, bardzo popularne w dzisiejszych czasach, fast foody.

W czasach łatwego dostępu do różnego rodzaju potraw i produktów rodzice powinni zwracać szczególną uwagę na zdrowe odżywianie swoich dzieci. Należy mieć cały czas na uwadze, że najnowszy model telefonu czy najmodniejsza koszulka nie uchronią naszych pociech przed konsekwencjami spowodowanymi niewłaściwą dieta i codziennymi nawykami.

Autor

  • Instruktorka tańca i sztuki nowoczesnej. Skupia się nad pracą, szczególne wśród dzieci. Wierzy w dobre wychowanie młodego pokolenia. Jest hobbystką, zajmuje się łucznictwem.